header nieuws

Nieuws

Dayone nieuws fsg

De keuze is reuze: samenwerken via franchise of via licentie?

Regelmatig krijgen Arie en Peta van FSG de vraag wat het verschil is tussen licentie en franchise. “Als organisatie werken we graag samen met onze partners, we zijn dan ook heel blij dat Jan-Willem en Teun van DayOne Advocaten in dit blog hun visie delen. In onze begeleiding bepalen we samen welke optie het beste past bij een bedrijf zodat er geen onduidelijkheden zijn.”

IStock 1436719791

Ondersteuning op maat is de kern van succes!

Franchise is een mooie manier om samen te werken. Vaak wordt de samenwerking voor een langere tijd aangegaan en worden contracten 2 tot 4 keer verlengd. Al met al zou je dus een samenwerking aan kunnen gaan voor maar liefst 20 jaar (met vier keer een verlenging van 5 jaar). Aangezien ieder mens zich in 20 jaar aardig ontwikkelt, kun je je voorstellen dat ook de behoefte aan begeleiding verandert. Niet altijd heeft een organisatie daar een passend plan voor. 

Enthousiasme is niet genoeg!

Enthousiasme is niet genoeg!

Als franchisegever ben je steeds op zoek naar enthousiaste kandidaten die deel uit willen maken van jouw franchiseformule. De juiste match zorgt ervoor dat je een langdurige samenwerking en relatie met elkaar aangaat. Om te zorgen dat je inderdaad die match maakt hebben we een paar tips voor je want helaas is enthousiasme niet genoeg voor een succesvolle samenwerking.

Ineens 425 franchisenemers

Ineens 425 franchisenemers…

Bosch Car Service kent wereldwijd 15.000 aangesloten autobedrijven. De Nederlandse tak, Bosch Car Service Nederland met 425 aangesloten partners, had net ontdekt dat ze volgens de Nederlandse wetgeving een franchiseorganisatie zijn. Zij zochten met FSG contact om samen te kijken hoe dit operationeel ingevuld kon worden.

;Versterking van de samenwerking en besluitvorming”

De kracht van de Franchiseraad: “Versterking van de samenwerking en besluitvorming”

Samen werken in franchiseverband is geen éénrichtingsverkeer, het betekent echt samenwerken. Als franchisegever ben je verantwoordelijk voor het beleid binnen de franchiseformule en wil je weten wat er leeft bij jouw franchisenemers.  Vanuit de basis, de franchisenemers, informatie delen, dat zorgt ervoor dat de franchiseorganisatie ‘gevoed’ wordt en in staat is de formule concurrerend en scherp te houden. 

Waarom je vooral niet moet gaan franchisen!

Waarom je vooral niet moet gaan franchisen!

Er zijn mensen die denken dat franchisen een ‘easy way of making money’ is. Dat is het vooral in het begin niet! Voor je zover bent dat je een goede franchiseformule hebt uitgezet, er meerdere vestigingen zijn geopend die succesvol zijn en jij als franchisegever ook geld gaat verdienen, komt er heel wat bij kijken.

blog-franchise-opleidingen

Opleidingen voor franchisenemers

Franchisenemers zijn vaak fantastische vakmensen, maar weet je dan automatisch ook alles van ondernemen? Nee niet altijd, daar zijn vaak aanvullende skills voor nodig. Als startende of doorgroeiende franchisenemer kan dit de nodige uitdagingen met zich meebrengen.

Hoe vernieuwend is je formule?

Hoe vernieuwend is je formule?

Het jaar is nog maar net begonnen en we zien in ons bedrijf dat er een nieuwe wind waait bij verschillende franchiseformules. Veel van onze relaties hebben innovatieve ideeën die niet alleen origineel zijn maar ook een hoge overlevingskans hebben.

De Wet Franchise is leidend

Vanaf 1 januari 2023 is de franchisewet een feit, we kunnen er niet meer omheen. Iedere franchiseorganisatie dient vanuit deze wet een aantal zaken op orde te hebben. De wet dient ervoor te zorgen dat de onderlinge verhoudingen tussen franchisegever en franchisenemer goed geregeld zijn.

waar gaat het mis mind the gap

Waar gaat het mis?

De afgelopen jaren zijn er veel ondernemers geweest die door middel van franchise hun bedrijf wilden laten groeien. Het lijkt zo simpel; je bent succesvol met je eigen onderneming dus waarom niet ...

waardevolle samenwerking kassa

Waardevolle samenwerking

BENU Apotheken is een grote keten met maar liefst 345 eigen apotheken door heel Nederland. Het moederconcern is zelfs internationaal actief. Om de reikwijdte van het bedrijf in Nederland nog ...