Eigen onderneming starten - Is franchise iets voor jou?

Je hebt een goed doordacht concept, je hebt er daadwerkelijk ervaring mee opgedaan en je merkt dat het werkt. Je ziet dat er kansen liggen om dit concept verder uit te rollen, alleen kun je daar wel wat hulp bij gebruiken van experts die hier al ervaring mee hebben. Een eigen onderneming starten kan een manier zijn om jouw concept te professionaliseren en te laten groeien.

eigen onderneming starten man

"Vragen over franchiseformule opzetten?"

Wat is franchise?

Franchise is een samenwerkingsvorm tussen twee juridisch en economisch zelfstandige partijen. De franchisegever heeft een concept ontwikkeld welke gebleken succesvol is en wil dit concept, de formule, delen met anderen. De franchisenemer volgt dit concept in zijn/haar vestiging en maakt gebruik van de diensten en producten, de naam en alle andere zaken die het concept, de franchiseformule, uniek maken. Hiervoor betaalt de franchisenemer een vergoeding, de fee.

Franchisegever worden? Samen met ons jouw concept ombuigen naar een franchiseformule? We hebben een mooie brochure voor je klaar staan! Klik hier voor jouw stappenplan en we spreken je graag persoonlijk om te kijken naar de mogelijkheden.

Eigen onderneming starten - Klaar voor jouw franchise onderneming?

Als je kiest om jouw concept om te zetten naar een franchise onderneming (eigen onderneming starten) is het verstandig om te checken of jouw bedrijf hier al aan toe is. Heb je alleen maar een idee of heb je daadwerkelijk al successen geboekt met jouw onderneming. Het eerste wat je zou moeten onderzoeken is of franchise inderdaad de juiste manier is om jouw formule uit te rollen en of jij wel goed weet wat het betekent om te gaan franchisen.

Eigen onderneming starten - het handboek is het belangrijkste document van de franchiseformule

Wij kunnen jou daarbij helpen door samen verschillende scenario’s door te nemen. Het ontwikkelen van een franchiseformule boek (handboek) is niet alleen nodig om straks je franchisenemers handvatten mee te geven, maar is tevens de methodiek om je formule door te lichten en deze klaar te maken voor de toekomst.

Door stap voor stap alle aspecten van een franchise onderneming door te lichten, wij noemen dat de full circle, weet je zeker dat je goed voorbereid van start gaat. Een handboek is de leidraad voor je formule dus je moet zeker weten dat dit boek alle informatie omvat welke nodig is om een franchise onderneming succesvol te exploiteren en te begeleiden. Ook geven wij de workshop: Starten met franchise, wat je echt moet weten als franchisegever. Bekijk hier het programma.

eigen onderneming starter franchise handboek

"Ons handboek zorgt ervoor dat alle franchisenemers de neuzen dezelfde kant op hebben en dat de formule goed nageleefd wordt."

Zelfstandig ondernemer dankzij een bestaande formule 

Ben jij enthousiast over ondernemen, heb je een bepaalde formule of branche die je helemaal geweldig vindt en wil jij je daarbij aansluiten? Dan kun je daar wellicht franchisenemer worden. Goed dan om te kijken waar je dan aan moet voldoen en of deze vorm van samenwerken bij jou past. De Franchise Support Groep kan je helpen om de juiste match te maken. 

Franchisenemer worden: wat is het precies?

Om te kijken of franchisenemer worden bij je past, is het belangrijk om eerst goed helder te hebben wat een franchisenemer is en doet. Een franchisenemer is een zelfstandig ondernemer die instapt bij een bestaande formule. Dit kan tegenwoordig bijna in elke branche, zoals onder andere horeca, supermarkten, kledingwinkels maar ook zorgbemiddelaars, verhuurmakelaars, kinderdagverblijven, uitzendbureaus en sportscholen.

Als je franchisenemer wil worden, krijg je te maken met een franchisegever. Dit is de persoon met wie je de franchiseovereenkomst aangaat. Vanuit dat contract zet je als franchisenemer een eigen vestiging op en draag je hier alle verantwoordelijkheid voor. Het is belangrijk om een klik te hebben met de franchisegever omdat je een langdurige samenwerking aangaat en je vooral ook met plezier wil ondernemen.

Franchisenemer worden: de voor- én nadelen 

Franchisenemer worden klinkt erg aantrekkelijk. Je kunt jezelf aansluiten bij een formule waar je je goed bij voelt en je lift mee op het merk van de franchisegever. ‘Succes gegarandeerd’ zou je denken! Voorwaarde is wel dat jij je goed voelt bij deze vorm van samenwerking. Het is belangrijk de voor-en nadelen goed helder te hebben. We zetten ze graag voor je op een rijtje zodat je zelf kunt bepalen of franchisenemer worden écht iets voor jou is. Je blijft namelijk 100% verantwoordelijk voor het succes van jouw onderneming en je dient je wel te houden aan de kaders van de formule, dat maakt namelijk dat de formule succesvol is.

Voordelen zijn:

  • Je maakt gebruik van een sterk imago, het merk (de formule) is bekend.
  • Marketing, inkoop en administratie worden vaak gefaciliteerd door de franchisegever.
  • Je kunt je helemaal richten op het lokale ondernemerschap!

Nadelen kunnen zijn:

  • Je volgt 100% de formule, niet altijd kun je jouw ideëen uitvoeren.
  • Je hebt geen of minder inspraak op het gebied van de toekomststrategie van de formule.
  • Je kunt het oneens zijn met de besluiten die genomen worden door de franchisegever.

De gouden tip voor de franchisenemer

Als jij je gaat aansluiten bij een formule is het belangrijk dat je kiest voor een franchiseformule die future proof is. Vraag vooral naar het franchise handboek, hierin staan immers alle ins & outs in waar jij je aan moet houden of gebruik van kunt maken als je franchisenemer wordt. Zodra je wat verder in het proces zit om franchisenemer te worden is dit zeker een onderwerp dat je aan mag snijden.

Start niet als je er niet klaar voor bent, de valkuilen zijn te groot en het is jammer als een goed doordacht concept sneuvelt omdat het fundament niet stevig genoeg was.

Franchisegever of franchisenemer worden: FSG helpt!

Wil jij franchisegever of franchisenemer worden maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan staat FSG voor je klaar! De professionals van FSG hebben ervaring en kennis op het gebied van franchise en kunnen je daardoor goed adviseren. Vanuit onze jarenlange ervaring kunnen we je helpen binnen allerlei branches en vakgebieden in de franchise-wereld.

Ook kunnen we een customer journey opstellen waarmee je ‘stap voor stap’ naar het gewenste einddoel geleid wordt! Welke vragen je ook hebt, bij FSG ben je aan het goede adres. Meld jij je ook aan bij de Franchise Support Groep?

Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking

Neem contact op

Voor welke doelgroep?
Franchisegever
Franchisenemer
Master franchise
Franchiseraad
Overig