header nieuws

De juiste franchisenemer vinden

03-12-2020

franchisenemer puzzelstukje

Franchise is een samenwerkingsvorm die interessant is voor ondernemers die willen deelnemen aan een succesvol concept en ook bereid zijn zich daaraan te conformeren. Je volgt immers een formule op en dat betekent dat je gebruik maakt van het merk, de producten en de diensten die worden geleverd. Het betekent vooral dat je de formule moet volgen en dat het niet altijd mogelijk is om eigen initiatieven spontaan toe te passen. Een franchiseformule moet je ‘ontzorgen’. Je hoeft het wiel niet weer uit te vinden en je kunt je focussen op dat waar je goed in bent en plezier uithaalt. Als franchisenemer moet je wel in staat zij deze houding in te nemen. Gebruik maken van de know-how van de formule zorgt ervoor dat je gelijk een goede start kunt maken met een franchise-onderneming en je weet dat dit concept levensvatbaar is. Je kunt je vooral focussen op jouw onderneming. Om te weten of franchisen een samenwerking is die bij jou past zou je van te voren een meting kunnen laten uitvoeren of bijvoorbeeld onze brochure franchisenemer worden downloaden waar alle ins & outs staan over jouw rol als franchisenemer.

Meten=weten

Het aangaan van een samenwerking betekent allereerst dat er een klik moet zijn. Een klik met de formule en natuurlijk een klik met de franchiseorganisatie. Als dit niet het geval is, begin dan vooral niet aan deze vorm van samenwerken. Daarna is het belangrijk dat de verwachtingen van beide partijen goed overeenkomen. Je moet weten welke afspraken er wederzijds zijn. Het voeren van meerdere gesprekken en het ‘proefdraaien’ met de formule dragen zeker bij aan dit inzicht.

Een franchiseovereenkomst heeft een langere looptijd dus het is echt belangrijk dat beide partijen vertrouwen in elkaar hebben en weten hoe er wordt samengewerkt.

Juist omdat je een langere tijd met elkaar gaat samenwerken kan het uitvoeren van een persoonlijkheids-, en/of gedragsanalyse helpen om een juist beeld te krijgen van de franchisenemer die zich wil aansluiten. Je ziet dan gelijk over welke drijfveren en kernkwaliteiten iemand beschikt.

Geschikt/ongeschikt

Deze analyses bijvoorbeeld zien welke drijfveren iemand heeft en of deze persoon past bij de organisatie. Je kunt een dergelijke meting uit laten voeren door de Franchise Support Groep. Er zijn verschillende metingen bij ons beschikbaar. De keuze voor een meting wordt bepaald waar je als franchisegever de voorkeur aan geeft en in welke branche je opereert. Het voordeel van een dergelijke meting is dat je gelijk weet of iemand geschikt of ongeschikt is voor deze franchise ondernemersvorm. Is iemand ongeschikt? Dan kun je hem/haar aangeven waarom de samenwerking minder succesvol zou kunnen zijn. Is iemand geschikt? Dan weet je ook gelijk hoe je de nieuwe franchisenemer goed kunt begeleiden wanneer hij/zij toetreedt tot de formule. Een meting leidt dus tot meer inzicht en je voorkomt verrassingen.

franchisenemer grafiek

Formulecoach/accountmanager

Als je formule groter is, heb je vaak een of meerdere accountmanagers (of formulecoaches) in dienst die de franchisenemers gaan begeleiden. Je zult merken dat het niet alleen gaat om het sturen op de KPi’s, maar dat het ook gaat om het ondersteunen van het gedrag van de franchisenemer in zijn ondernemerschap. Als je een formulecoach aanneemt wil je ook dat deze over vaardigheden beschikt die daaraan bijdragen. Ook voor deze functie kan bij aanname een meting bijdragen aan het maken van de juiste keuze.

De praktijk

  • Kies je voor een meting? Kijk dan goed welke bij jouw organisatie en formule past. Wij kunnen je daarin adviseren en hebben zelf verschillende licenties voor het uitvoeren van deze metingen. Zelfs kunnen we een meting op maat voor je formule maken.
  • Je kunt een meting inzetten om meer inzicht te krijgen in de persoon met wie je wil (samen)werken of met wie je al samenwerkt. Dit kan een formulecoach zijn of de franchisenemer.
  • Je kunt een meting ook inzetten als je werkt met een talentpool in je franchiseformule. Wij hebben daar zeer goede ervaringen mee en helpen je graag om voor deze talentvolle medewerkers een plan op te stellen.

Heb je vragen? Geef ons een belletje of maak een afspraak!

Neem contact op ▸

Dit artikel delen: