Bosch Car Service kent wereldwijd 15.000 aangesloten autobedrijven. De Nederlandse tak, Bosch Car Service Nederland met 425 aangesloten partners, had net ontdekt dat ze volgens de Nederlandse wetgeving een franchiseorganisatie zijn. Zij zochten met FSG contact om samen te kijken hoe dit operationeel ingevuld kon worden.
Michiel Frijters van Bosch Car Service Nederland begint: “In het bijzijn van staatssecretaris Mona Keijzer, destijds staatssecretaris van Economische zaken, hield BOVAG in 2020 het Nationale Franchisedebat. Vanaf dat moment is er veel informatie op ons afgekomen rondom franchise met uiteindelijk de Wet Franchise. De conclusie was: ‘als het eruit ziet als een eend, loopt als een eend en klinkt als een eend, dan is het waarschijnlijk een eend’. Wij leken dus wel heel erg op een franchiseorganisatie, dus lieten door onze jurist checken of wij dat inderdaad waren. De conclusie was dat dit inderdaad het geval was.
Een franchiseorganisatie heeft zich aan de franchisewetgeving te houden, dus het nieuws riep bij Bosch Car Service direct een hoop vraagtekens op. “Wat komt er op ons af? Wat moeten we aanpassen om aan de regels te voldoen? Hoe gaan we dat doen voor zo’n enorm netwerk? Om de antwoorden te vinden, zijn we hulp gaan zoeken. Onze jurist verwees ons naar de Franchise Support Groep.”
Een kennismakingsgesprek volgde met Arie en Peta. Michiel: “Vooraf hadden we al online onderzoek gedaan. Wat is de juiste partij voor ons? Er stonden natuurlijk wel meer partijen klaar om ons te willen helpen. Maar tijdens het gesprek met Arie en Peta voelden we gelijk een goede klik. Hun menselijke, maar ook praktische en pragmatische benadering sprak ons aan.”
Gelukkig bleek al snel dat Bosch Car Service Nederland veel dingen al goed voor elkaar had. “We voldeden al grotendeels aan de regels, maar dan zonder dat er een franchise-vlag aan hing. Toch waren er ook een paar zaken die we moesten veranderen en formaliseren. We zijn ook anders gaan kijken naar de contactmomenten met onze partners, of ik moet nu zeggen de franchisenemers.”
Het contact met de aangesloten autobedrijven verliep voorheen via nieuwsbrieven en individuele gesprekken. “Zo’n nieuwsbrief is eenzijdige communicatie en uit de gesprekken kregen we wel veel feedback, maar niet gestructureerd. Nu hebben we een franchiseraad opgericht. Dat is een mooie stap naar een betere communicatie met de franchisenemers. Daarnaast zijn we ook ons bestaande klantbeheersysteem intensiever gaan gebruiken zodat we een beter inzicht hebben in het wel en wee van onze franchisenemers.”
Wanneer een nieuw autobedrijf zich bij Bosch Car Service Nederland wil aansluiten, hanteert het bedrijf nu ook een ander proces. “Voorheen gingen we met een contract op pad en werd dat vaak na het intakegesprek direct getekend. Nu krijgt de potentieel nieuwe franchisenemer een maand bedenktijd, passend bij de zorgplicht die we als franchiseorganisatie hebben. Zelf moet diegene bij ons een goed bedrijfsplan inleveren. De Franchise Support Groep heeft ons perfect geholpen door een compleet template te maken waarmee autobedrijven op een efficiënte manier hun bedrijfsplan kunnen opstellen.”
Met de hulp van de Franchise Support Groep viel het Michiel alles mee om de aanpassingen door te voeren. “En als ik zelf iets moest doen, maar daar door mijn drukke dagelijkse werkzaamheden niet aan toe was gekomen, zaten Arie en Peta me op een prettige manier achter de broek aan. Dat werkte heel goed. Zo hebben we samen prima invulling aan onze nieuw ontdekte rol als franchiseorganisatie kunnen geven.”