header nieuws

Kwakende kikkers ......

06-05-2020

kwakende kikkers

Het is te stil ’s ochtends: in tegenstelling tot andere jaren hoor ik geen kwakende kikkers. Voor ons het symbool van de Corona Crisis, immers de kikkers kwaken vooral als vliegtuigen overvliegen en zij elkaar willen waarschuwen voor gevaar. Een teken ook van een bloeiende luchtvaart in Nederland, welke nu dus grotendeels stil ligt. Dit heeft zeker ook voordelen, de lucht is blauwer dan ooit, we kunnen veel verder kijken en voor ons dus de stilte in de sloot. Maar heel eerlijk, ik kijk meer dan ooit uit naar het geluid van de kwakende kikkers. Dat geluid betekent namelijk dat de economie weer ‘aan’ gaat. De vliegtuigen vliegen weer! We zijn dan weer volop in beweging en gaan een uitdagende toekomst tegemoet, met in ons achterhoofd het effect van minder vliegtuigen en een schonere lucht wat wellicht invloed heeft op de beslissingen die genomen worden.

Niet altijd zijn er kwakende kikkers die voor gevaar waarschuwen.

In de tijd dat nu de stilte overheerst, is het goed om na te denken over je eigen organisatie. Had je genoeg reserve opgebouwd binnen je bedrijf om een crisis van een paar maanden te overbruggen? Ben je proactief aan de slag gegaan om je formule future proof te maken? Rekening houdend met onverwachte gebeurtenissen en kansen die nu op je pad komen? Het is niet de vraag of je jouw beleid gaat wijzigen, het is nu jouw taak om hier actief mee aan de slag te gaan. Niet altijd zijn er kwakende kikkers die voor gevaar waarschuwen.

Ondernemen is risicovol: dat hebben we de afgelopen maanden wel ondervonden. We hebben binnen de franchisebranche gelukkig goede initiatieven gezien waarbij franchisenemers en franchisegevers samen passende maatregelen konden treffen. Aan de ene kant om kosten met elkaar te besparen, aan de andere kant het opzetten van nieuwe producten en/of diensten om te voldoen aan de behoeften in deze tijd. Juist binnen onze franchisebranche is samenwerken noodzaak, samen sta je sterker en kun je meer aan. De opmars van digitaal overleg met beeld en geluid zorgde ervoor dat een aantal beroepsgroepen thuis het werk goed konden oppakken, bij andere beroepsgroepen zagen we een effectievere werkwijze omdat er sneller geschakeld werd en minder gezeurd. Minder moeten, maar meer met elkaar de schouders eronder zetten en er met elkaar iets van maken. Laten we niet de fout met elkaar maken zoals na de bankencrisis. Daar zagen we dat veel te snel dezelfde fouten werden gemaakt die deze crisis veroorzaakten. Alsof het nooit had plaatsgevonden. Laten we de les leren die we nu met elkaar hebben meegemaakt. Wees een kwakende kikker als je gevaar ziet voor je branche, je formule, je eigen bedrijf. Kijk naar zaken die je nu kunt inzetten zoals online coaching, werkoverleg, training om meer rust op de werkvloer te creëren en reistijd te beperken. Bouw een buffer op - als het mogelijk is - om in te kunnen spelen op komende risico’s en kijk hoe je zelf met jouw formule veilig kunt ondernemen.

Samen sterk, vooral met elkaar met je eigen franchiseformule.

Kwaak, kwaak…

Dit artikel delen: