header nieuws

Op weg naar meer Verteltantes

19-12-2024

Untitled design (60)

Zes jaar geleden begon Esther Holtkamp met De Verteltante, eigenlijk zonder een echt doel. “Grappig, het lijkt in niks meer op waar ik nu voor sta”, blikt ze terug. Esther staat namelijk op het punt om haar franchiseformule te lanceren.

“De Voorleesfee was destijds gestopt en ik werd gevraagd of ik die rol niet kon overnemen. Het leek me wel leuk en ik had op dat moment de tijd, dus ach, waarom niet? Ik kocht wat prentboeken, oude spullen uit de kringloopwinkel en vroeg mijn man Emiel om wat attributen te maken. Zo begon ik.”

Iedereen blij & enthousiast

Het beviel aan alle kanten heel goed: Esther blij, de kinderen blij en de pedagogisch medewerkers ook dolenthousiast. “Daardoor ging ik het als een mogelijkheid overwegen om er een eigen inkomen uit te halen. Dat lukte, mijn agenda stroomde snel vol. Maar toen brak corona uit. Uiteindelijk pakte dit positief uit. Ik heb die tijd benut om workshops met een complete leerlijn van nul tot twaalf te ontwikkelen.”

Iemand erbij

Na corona ging het ineens heel hard. “Scholen kregen subsidies om de leesachterstand bij kinderen in te halen. Ik kreeg zoveel opdrachten dat ik ze niet in mijn eentje aankon. Mijn man zei: zoek er iemand bij. Hoewel ik mezelf nooit zag als iemand die anderen zou aansturen, besloot ik het toch gewoon te proberen.”

Professionelere vorm

In een mum van tijd kwamen er 3 Verteltantes bij. “We werkten met z’n vieren in Zuid-Holland, ik coördinerend en zij als zzp’ers op oproepbasis. Maar vorig jaar verhuisde ik naar Friesland. Daar wilde ik ook als Verteltante aan de slag en daarnaast kreeg ik steeds vaker aanvragen vanuit andere provincies. Dat was voor mij het moment om na te denken over een professionelere vorm van samenwerken.”

Untitled design (62)

Van geen klik naar dé klik

Esther kwam uit op het franchisemodel. “Na een rondje Googlen zag ik al snel: hier heb ik hulp bij nodig. Dit is niet even een gevalletje inschrijven bij de KvK en klaar. Dus ging ik op zoek naar expertise-partners. Met de eerste die ik sprak, had ik totaal geen klik. Ze waren enorm salesgericht en dat past niet bij de Verteltante. Maar later kwam ik bij Arie en Peta van de Franchise Support Groep uit. Ze waren heel rustig en vriendelijk en stelden andere vragen. Ik merkte meteen: dit is een partij die het wel snapt.”

Wat als...?

De vragen die Esther kreeg, zetten haar flink aan het denken. “Over wat ik wilde met mijn bedrijf en welke mogelijkheden er zouden zijn. Ik vond het wel spannend om daarover na te denken. Wat als er straks een land vol Verteltantes zou zijn? Kan ik die wel aansturen? Die onzekerheid voel ik soms nog wel hoor, maar als ik dan de voorstellingen zie en wat die teweegbrengen... hoe kinderen enthousiast worden en leerkrachten geïnspireerd om ook meer met lezen te doen. Dat is echt een mooi iets.”

“Bij hen krijg ik het gevoel dat het niet gek is dat ik niet alles weet.
Zij gaan het me leren en geven me de moed om door te zetten.”


Gerustgesteld

De hulp van Arie en Peta geeft Esther vertrouwen. “Bij hen krijg ik het gevoel dat het niet gek is dat ik niet alles weet. Zij gaan het me leren en geven me de moed om door te zetten. Ze stelden me aan het begin ook gerust: stel dat franchise toch niets voor me zou zijn, dan zou ik alsnog blij zijn dit traject gevolgd te hebben. En dat klopt ook echt. Ik heb zoveel meer inzicht in mijn bedrijf gekregen; ik heb echt een professionaliseringsslag gemaakt.”

Concrete doelen

Bij die professionalisering horen ook een businessplan met concrete doelen. “Daar moest ik even over nadenken, maar Arie en Peta leerden me dat ik best groots mag denken. Dus mijn doelstelling is nu als volgt: als mijn man Emiel voor eind 2025 één dag in de week voor de Verteltante kan gaan werken en ik 6 nieuwe Verteltantes vind, dan zou dat heel gaaf zijn.”

Untitled design (61)

Timmerooms en Haaktantes

Emiel maakt allerlei attributen voor de voorstellingen van de Verteltantes. “Maar het is nu soms wel teveel werk voor hem, naast zijn fulltime baan. Arie en Peta spoorden me aan om eens rond te kijken of anderen me erbij konden helpen. Dankzij hen heb ik een groepje hobby-timmermannen gevonden.

En ook een aantal dames die knuffels haken en breien. Die kan ik dan na een voorstelling in een ziekenhuis achterlaten. Daar zijn de kinderen zó blij mee. Deze extra Timmerooms en Haaktantes zijn echt fantastisch!”

Uit het hart

Het zijn juist dit soort zetjes in de rug, waardoor Esther sprongen durft te maken. “Dankzij Arie en Peta ben ik ook als ondernemer gegroeid. Het is mooi om hun vertrouwen te krijgen. Hun hulp gaat verder dan puur alleen de oprichting van mijn franchise. Ze zijn er altijd en zijn oprecht betrokken.

Nu bijvoorbeeld mijn eerste eigen prentenboek naar de drukker gaat, zijn ze heel enthousiast en
willen ze het graag lezen. Ze doen dit werk uit hun hart. Ik weet zeker, als dit traject straks klaar is en we elkaar minder spreken, ga ik ze echt missen.”

Missie in het groot

Maar gelukkig heeft Esther het dan waarschijnlijk veel te druk om daar bij stil te kunnen staan. “Hoe druk het ook wordt, één ding is zeker: ik blijf altijd zelf voorstellingen geven. Daar haal ik zoveel plezier uit. De gekkigheid en humor van de kinderen en hen meenemen in een verhaal is echt fantastisch. Dat ik nu, via franchise, mijn missie om kinderen de liefde voor het lezen bij te brengen in het groot kan realiseren, maakt het alleen maar mooier.”

Meer lezen over De Verteltante? Bezoek hier de website!

Dit artikel delen: