header nieuws

Opleidingen voor franchisenemers

16-03-2023

blog-franchise-opleidingen

Franchisenemers zijn vaak fantastische vakmensen, maar weet je dan automatisch ook alles van ondernemen? Nee niet altijd, daar zijn vaak aanvullende skills voor nodig. Als startende of doorgroeiende franchisenemer kan dit de nodige uitdagingen met zich meebrengen. GrandVision Benelux wilde haar Pearle-franchisenemers hier graag in ondersteunen. Samen met de Franchise Support Groep (FSG) gingen ze aan de slag met een oplossing.

“We wilden Pearle-franchisenemers vanuit GrandVision graag een ondernemersopleiding aanbieden”, legt Gaby Evers uit. Die wens kwam niet alleen vanuit het bedrijf zelf, maar ook van de franchisenemers zelf, weet Pearle Rayonmanager Marc Schniermanni: “We merkten dat zowel startende franchisenemers als franchisenemers die doorgroeien naar meerdere winkels (multi franchisenemer) behoefte hadden aan ondersteuning in het ondernemerschap.”

Twee opleidingen via FSG

Gaby ging op zoek naar de juiste partner om deze ondersteuning op te zetten. “We zijn met meerdere partijen in gesprek gegaan en hadden een goed gevoel bij FSG. De prettige gesprekken, hun professionaliteit en ervaring. We besloten om samen met hen twee opleidingen te ontwikkelen: één voor startende franchisenemers en één voor franchisenemers met meerdere winkels.”

Samen vormgeven

Er werd maandenlang gewerkt aan de juiste inhoud voor de opleidingen. Leiderschap, financiën, communicatie, tal van onderwerpen werden erin opgenomen. "Het waren bijzonder prettige sessies met FSG. Ze pasten onze wensen goed toe en kwamen zelf met aanvullende opties. Je kon zien dat ze zich echt in ons merk verdiepten en daar slim op aansloten. Uiteindelijk lag er een heel mooi pakket dat echt iets toevoegt voor onze franchisenemers.”

Eerste reacties positief

De eerste opleidingen zijn inmiddels gestart. “We hebben al hele leuke opleidingsdagen achter de rug. Ik ben positief verrast door de manier waarop Peta de trainingen leidt. Ze heeft veel ervaring, speelt goed in op de deelnemers en maakt de hele groep enthousiast. Wat we onze franchisenemers willen meegeven, komt ook echt goed over.”

Waardevol netwerk

Ook franchiseadviseur Jos Scheurink van GrandVision is enthousiast. “Je ziet een bepaalde energie ontstaan bij de deelnemers. Onderling vormt zich bovendien een waardevol netwerk. Er zijn goede discussies en er is sprake van kruisbestuiving. Zo heeft een franchisenemer al een prachtig planningsprogramma geschreven. Hij zei: ‘Zonder deze opleiding was ik er nooit aan begonnen’. Hij heeft daarmee weer andere collega’s geïnspireerd. Dat is dus een enorm winstpunt.”

blog-franchise-opleidingen

Hulp & zelfvertrouwen

Zelf had Jos in zijn eigen tijd als franchisenemer ook wel wat ondersteuning gewild. “Toen ik in 1993 begon, kreeg ik de sleutel en dat was het. Red jezelf maar. Vraagstukken als ‘hoe ga ik met personeel om?’, ‘hoe los ik conflicten op?’ en ‘hoe manage ik mijn cashflow?’ moest ik zelf oplossen. Ik ben door schade en schande wijzer geworden. Een opleiding als deze helpt je als ondernemer op weg en geeft je zelfvertrouwen.”

Deelnemers ook enthousiast

De reacties van de deelnemers bevestigen het succes, vertelt Gaby: “Ze zijn allemaal heel enthousiast over de inhoud en de manier van training geven. Ook de ervaren ondernemers geven aan dat de opleiding bijdraagt aan hun ondernemerschap, dat ze op bepaalde zaken een andere kijk hebben gekregen en geïnspireerd zijn om met het geleerde aan de slag te gaan.”

Wordt vervolgd

De opleidingen krijgen dan ook zeker een vervolg. Gaby: “Het plan is om één keer per jaar een opleiding voor de startersgroep en de multi franchisegroep te organiseren. Natuurlijk weer in samenwerking met FSG.”

Neem contact op

Dit artikel delen: