header nieuws

Van start gaan met een franchise onderneming of een doorstart maken.

12-06-2020

doorstart maken gesloten

De afgelopen maanden hebben we gezien hoe snel de economie stilvalt als we getroffen worden door een virus dat heel snel om zich heen grijpt. Hoe het er de komende maanden uit gaat zien is puur giswerk. Duidelijk is wel dat dingen anders moeten en zo blijkt dus ook te kunnen. Ondernemers zien kansen liggen en pakken deze ook creatief op. Winkels pasten zich snel aan zodat medewerkers en klanten veilig konden werken en boodschappen doen. Restaurants hebben intensief gebruik gemaakt van bezorgdiensten. Veel beroepsgroepen hebben plannen bedacht voor de 1,5 m samenleving, zodat de kans op besmetting verkleind wordt. Blijft nu nog de vraag: hoe lang het nog duurt voordat ook die branches weer open mogen en onder welke condities? Het zal nog een zware dobber worden en een aantal branches liggen zwaar onder vuur. Het ondernemersklimaat staat onder druk, is het dan verstandig om te starten?

Starten met franchise

Het starten met een nieuwe franchiseformule is altijd mogelijk, in goede of slechte tijden, mits je iets te bieden hebt wat onderscheidend is, je genoeg financiële middelen hebt en sinds kort of je mag en kunt starten. Dat laatste is natuurlijk nu belangrijker geworden, omdat niet elke branche door de corona crisis op volle kracht kan opereren. En dat heeft invloed op de startende onderneming. In dat geval is de tijd nog niet rijp voor jouw concept. Maar de hamvraag blijft: is jouw concept levensvatbaar? Heb je de formule goed doordacht, heb je een sterk franchisehandboek en de middelen om te starten? Dan hoeft niets je tegen te houden. Je hebt nu ook de gelegenheid om te leren van deze omstandigheden en daarop in te spelen. Ondernemen blijft altijd investeren, incasseren en risico nemen.

Koop hier het stappenplan franchisegever

doorstart-maken-risico-fsg

Doorstart

Als je onderneming de laatste weken dicht is geweest, dan komt er weer heel veel op je af. Het zit er dik in dat je in je bedrijf vele aanpassingen moet doen om het werken en bijvoorbeeld het klantencontact tot stand te brengen. Overleg dit goed met je werknemers, je franchisenemers en kijk vooral wat wel kan en hoe je dat kunt realiseren. Nu is het de gelegenheid om de werkprocessen te verbeteren, je zult merken dat iedereen meer open staat voor dingen die nu plaatsvinden. Vanuit een chaos komen vaak de mooiste verbetertrajecten tot stand omdat we gedwongen out of the box moeten denken. We zien ook dat initiatieven bij bedrijven goed landen en soms nieuwe markten aanboren. Kijk vooral wat wel mogelijk is, durf nu te veranderen en speel in op de situatie, er is meer mogelijk dan je denkt. Veranderingen in je concept dien je wel altijd met je franchisenemers te overleggen en ook weer op te nemen in je handboek. Jullie franchisehandboek is het hart van de formule dus kijk eens goed waar je kunt versterken. Speciaal voor nu hebben we een kleine enquête gemaakt die direct zicht geeft op waar je formule nu staat, vul hem maar eens in (laat je franchisenemers hem ook invullen) en kijk waar je nu mee aan de slag kunt gaan om een succesvolle doorstart te maken.

Bekijk hier het programma

Dit artikel delen: