header nieuws

Waar haal jij je kennis vandaan?

04-07-2022

kennis vandaan

Franchise als businessmodel wordt steeds vaker ingezet, het aantal formules groeit en we hebben ook gezien dat juist in moeilijker tijden franchise een goede keuze blijkt. Immers je staat er niet alleen voor en de ondernemers kunnen de steun van de organisatie en elkaar goed gebruiken. De ontwikkelingen in de markt en de wetgeving zorgen er wel voor dat elke franchiseorganisatie na moet denken over hoe de ondernemer begeleid kan worden.

Het ontbreken van kennis en delen van ervaringen

De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat het soms aan kennis ontbreekt om de juiste beslissingen te nemen. Als organisatie, met jarenlange ervaring in de wereld van franchise, vinden wij het belangrijk om vanuit de praktijk deze kennis en ervaringen met elkaar te delen in een taal die iedereen begrijpt. Zo vinden we het belangrijk dat wetsartikelen goed uitgelegd worden maar ook daarin meegenomen de consequenties die deze artikelen hebben voor de franchisenemer, de franchisegever en/of de formulemanager.

  1. Begeleiden van franchise(onder)nemers, formulemanagement
    Als organisatie wil je zeker niet op de stoel zitten van de ondernemer, je wil juist dat de franchisenemer lokaal onderneemt, maar er zijn wel zaken die aangestuurd dienen te worden. Hoe vind je daarin de balans?

Stel een goede formulemanager of formulecoach aan.

Kijk goed naar je organisatie en bepaal aan welke vaardigheden deze formulemanager/coach moet voldoen. Voor sommige branches zijn specifieke vaardigheden belangrijk omdat je anders niet voor ‘vol’ wordt aangezien. Een goede communicatie, kennis van zaken en de franchisewetgeving, inzicht in het type franchisenemer, zijn daarbij essentiële onderdelen. In onze workshop Franchise Formule Management besteden we daar zeker aandacht aan. We koppelen de theorie aan de franchisepraktijk en gaan hiermee aan de slag. Zo helpen we ervaren en startende formulemanagers om hun werk beter uit te voeren en waarom bepaalde dingen nodig zijn vanuit de wet franchise en de zorgplicht.

2. Het starten van een eigen franchiseorganisatie, franchisegever worden
Het lijkt zo eenvoudig, je hebt een succesvol bedrijf en je wil uitbreiden. Je hebt gezien dat sommige franchiseformules heel succesvol zijn en je denkt erover om op deze wijze jouw bedrijf uit te breiden. Goed plan? Of juist niet? Er komt heel wat bij kijken en niet altijd is franchise het antwoord, wat veel startende ondernemers vergeten is dat de rol van franchisegever heel wat van je vergt. Als je de zaken niet op orde hebt, denk aan onder andere de handboeken, de franchiseovereenkomst, de PID-procedure of het verdienmodel, dan is de kans op succes niet zo groot. Om te bepalen of jouw bedrijf toe is aan de next step in franchise? Neem eens contact met ons op of volg onze workshop.

3. Deelnemen aan een franchiseorganisatie, franchisenemer worden
Je hebt een formule op het oog waar je blij van wordt, je hebt een startkapitaal en je denkt dat franchise de ondernemersvorm is die bij jou past. Of dat het geval is? Je komt erachter door het volgen van onze workshop we zoomen in op het businessmodel maar ook op de rechten en plichten die je hebt als je gaat franchisen. Eén ding is zeker een goede match tussen twee partijen is een win-win situatie. Die match kun je alleen maken als je goed voorbereid bent op deze samenwerking.

Onze workshops zijn interactief, bij veel workshops is er sprake van ‘zenden’. Een monoloog van een ‘expert’ waar je luistert naar de boodschap. Wij kiezen daar niet voor, wij gaan juist aan de slag aan de hand van jouw en onze praktijkvoorbeelden en koppelen daar de theorie aan. We starten gelijk na de zomer. Zien we jou of je collega op één van onze workshops? Schrijf je in of neem met ons contact op voor meer informatie. We helpen je graag verder.

Dit artikel delen: