header nieuws

Waarom kiezen om een franchise te starten?

09-03-2020

franchise starten

Samen werken, of samenwerken bij een franchise starten? Samen werken betekent dat je naast elkaar werkt, wellicht pak je sommige dingen samen op, maar er is geen echte verbinding. 

Samenwerken daarentegen vraagt om commitment. Je weet dat samenwerken je iets oplevert. Je hebt een gezamenlijk doel, steun aan elkaar en kunt bij elkaar terecht. Bij franchise als ondernemersvorm gaat het om deze laatste vorm van samenwerken. Het is geen vrijblijvende verbintenis. Samen ga je een franchise samenwerking aan die van beide partijen inspanningen vraagt. Dit betekent dat er zeker een hoge mate van transparantie moet zijn in wat je van elkaar mag verwachten en wat je verplichtingen over en weer zijn. Natuurlijk moeten deze afspraken bij een franchise starten goed worden vastgelegd in bijvoorbeeld de franchise handboeken en de contracten. En wel zo dat het voor iedere partij leesbaar en begrijpbaar is.

Franchise starten met een franchise formule 

Waarom elke keer het wiel opnieuw uitvinden terwijl er al een succesvol concept is en jij je kunt aansluiten? Of als jezelf een bewezen concept hebt, waarom er geen mooie franchise formule van maken waar anderen zich bij aan kunnen sluiten? Laat je licht schijnen op franchise als ondernemersvorm en je zult merken dat deze manier van samenwerken echt iets oplevert. 

"Franchise past als ondernemersvorm bij je als je kiest voor een echte samenwerking, je bereid bent om met elkaar te ondernemen en je te houden aan de formule."

Franchise moet win-win zijn

Succesvol een franchise starten of een succesvolle franchise onderneming opzetten kenmerkt zich door oog te hebben voor interne en externe klanten en vanuit die behoefte handelen. Het gaat toch echt bij franchise om een win-win relatie tussen twee partijen. Het mooie van deze vorm van samenwerken is dat je gebruik kunt maken van de kennis en expertise die zowel de franchisegever als de franchisenemer inbrengen De franchisegever weet dat de uitgedachte formule succes heeft, mits deze juist wordt uitgevoerd. De franchisenemer die de franchise gaat starten is de ‘local hero’ in zijn eigen regio of vestigingsplaats en kan zich goed inleven in de klanten die daar gebruik maken van de formule. Kortom samenwerken, waarbij van elkaars kracht wordt uitgegaan, maakt dat franchise ondernemingen een goed bedrijfsresultaat kunnen halen. Belangrijk is wel om goed op de hoogte te blijven van dat wat er speelt bij de aangesloten franchisenemers. Een tevredenheidsonderzoek onder de franchisenemers zorgt ervoor dat een franchisegever scherp en alert blijft en gebruik kan maken van deze data om de franchise formule te versterken.  

franchise starten

Bekijk ons cursus aanbod

Franchise starten: wanneer kies je hiervoor?

Franchise past als ondernemersvorm bij je als je kiest voor een echte samenwerking, je bereid bent om met elkaar te ondernemen en je te houden aan de formule. Als je open staat voor feedback en zelf de handen uit de mouwen steekt in je eigen franchise vestiging dan is alleen nog de vraag welke formule past bij jou? (Schrijf je in voor onze cursus "starten als franchisenemer"). Heb je al een succesvol bedrijf en wil je weten of jouw concept geschikt is als franchise formule? Neem gerust contact met ons op of volg de cursus "starten als franchisegever".

Heb je nog vragen over een franchise starten? Geef ons een belletje!

Dit artikel delen: