Je bent toe aan een verandering in je leven, je hebt er van gedroomd om iets voor jezelf te beginnen. Je weet wat je kan en je hebt ook al een branche op het oog waar jij interesse in hebt en waar jij je thuis voelt. Je hebt ondernemersbloed, maar je bent ook realistisch, waarom het wiel opnieuw uitvinden als iemand al een succesvol concept heeft uitgedacht?
De franchisegever heeft een formule ontwikkeld die succesvol is. Hij wil deze formule verder uitrollen en zoekt daarvoor ondernemers die lokaal de formule kunnen uitdragen. Samen onder één naam ondernemen, waarbij je als franchisenemer gebruik maakt van de faciliteiten die de franchiseorganisatie biedt en je de formule naleeft. Dat laatste is belangrijk, samen ben je de formule en als één van de franchisenemers zich hier niet aanhoudt dan kan dat grote gevolgen hebben. Uniformiteit en gezamenlijke identiteit zijn zaken die echt bij franchise horen.
Als franchisenemer ben je zelfstandig ondernemer, je bent dus verantwoordelijk voor je eigen succes.
Voor deelname aan de formule betaal je een vergoeding, dit noemen we de fee. Voor die fee krijg je heel wat terug, denk aan gezamenlijke inkoop, marketing, opleiding en andere faciliteiten. Dit verschilt per formule dus laat je goed informeren over de dienstverlening die in de fee zit. Deze dienstverlening zorgt ervoor dat jij ontzorgd wordt en je als franchisenemer echt kunt focussen op de werkvloer en je kunt focussen op waar je goed in bent.
Franchisenemer worden is niet een besluit dat je zomaar neemt, je gaat immers een langdurige relatie aan met de franchisegever. In het voortraject is het goed om je te laten informeren over alle ins&outs. Bij franchise is het belangrijk dat je je ervan bewust bent dat het geen vrijblijvende relatie is, je dient je te houden aan de gemaakte afspraken en die ook na te leven. Dit moet wel bij jouw karakter horen en natuurlijk moet je 100% achter de franchiseformule staan. Immers uniformiteit is de kern van een goede franchise, jij gebruikt jouw competenties vooral lokaal om jouw franchisevestiging succesvol te maken.
Je aansluiten bij een franchiseformule is een serieuze aangelegenheid. Het is goed om je hierop voor te bereiden en de tijd te nemen. In de eerste periode ben je vooral op zoek naar een formule in de branche die bij jou past. Wellicht heb je daar hulp bij nodig, hiervoor kun je onder meer bij ons terecht. Zodra je de juiste selectie hebt gemaakt, kies je bewust voor die formule. Zorg er ook voor dat je van tevoren al nagedacht hebt over de financiering van jouw onderneming zodat bekend is wat je kunt investeren. Het is niet zo dat je de volgende maand kunt starten. Na jouw keuze ga je een heel traject in waar jij alle ins&outs te horen krijgt. In deze fase stel je vooral veel vragen. Dit traject verloopt bij elke formule anders maar toch zijn er een paar zaken die je overal terug ziet komen omdat deze vanuit de Wet Franchise verplicht zijn. Je krijgt in deze fase ook alle relevante (financiële) informatie beschikbaar. Het gaat hierbij om een precontractueel informatie document (PID) waarin alle in de wet genoemde info is opgenomen die voor jou als franchisenemer van belang is om een weloverwogen keuze te maken.
Het is heel normaal dat je een geheimhoudingsverklaring ondertekent, immers je duikt de formule in en je krijgt steeds meer inzicht. De formule is uniek en is het eigendom van de franchisegever, niet vreemd dat hij dit wil bewaken. Na de volgende ronde van detailgesprekken teken je veelal een intentieovereenkomst. Hier spreken beide partijen af dat ze de intentie hebben om op redelijke termijn met elkaar te gaan samenwerken. Er staat in vermeld wat er van elkaar verwacht wordt gedurende de precontractuele fase tot het moment van bespreking en uitreiking van het contract (start stand-still-periode). De franchisegever steekt energie en tijd in jouw begeleiding en informeert je over alle ins & outs van de formule. Het kan zijn dat hier een bedrag voor wordt gevraagd bij sommige formules. Dit is geen investering maar een vergoeding voor de tijd en kosten die de franchisegever maakt in deze periode. Vervolgens duik je nu echt in het hart van de formule, je loopt wellicht mee in een vestiging, krijgt inzage in het handboek, je maakt kennis met andere franchisenemers. Bovendien maak je in deze fase jouw eigen businessplan waarin je laat zien hoe jij deze franchise wil gaan runnen. Daar hoort ook een haalbaar financieringsplan bij. Als dit akkoord is dan wordt het franchisecontract besproken en met alle onderliggende documenten (met uitzondering van het handboek) aan jou meegegeven. Vervolgens krijg je de tijd, minimaal 4 weken, om dit contact goed te beoordelen. Je kunt je laten adviseren door onafhankelijke deskundigen zodat je 100% weet waar je aan begint. Verplichtingen en verwachtingen wederzijds moeten duidelijk zijn zodat je weloverwogen een definitief besluit kan nemen om al dan niet deel te nemen aan de formule.
De kracht van franchise is dat je samen onderneemt en dat de faciliteiten waar jij gebruik van maakt goed geregeld zijn. Vaak zijn dit zaken die je als zelfstandig ondernemer ook moet regelen, maar nu zul je het gemak ervaren van de franchiseorganisatie die dit voor je regelt. Voor deelname aan de formule betaal je vaak een entree-fee, dit is een eenmalige vergoeding welke de franchisegever gebruikt voor het voortraject, het inwerktraject en de ontwikkeling van de formule. Daarna ga je een maandelijkse fee betalen, ook hier zijn verschillende scenario’s.
Denk aan vaste vergoeding voor bijvoorbeeld gebruik van een website en een variabele vergoeding gekoppeld aan jouw omzet welke ingezet wordt voor bijvoorbeeld marketing. In de kennismakingsperiode hoort de franchisegever dit goed aan jou duidelijk te maken. Bedenk dat je veelal als zelfstandig ondernemer duurder uit bent, dat is het gemak van franchise en ook dat in goede en slechte tijden deze dienstverlening doorloopt en je hier dus steun van ondervindt.
Ben je nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen in jouw zoektocht naar een leuke, bij jou passende, formule? Heb je vragen?