Wat is een franchise? Alles wat je moet weten over deze bedrijfsvorm.

De essentie van franchising: Een complete gids door de Franchise Support Groep
Er zijn verschillende definities van franchise, maar het meest directe antwoord op de vraag ‘Wat is een franchise?’ is: het dupliceren van succes.   

Een franchise begint altijd met een ondernemer die lokaal succes heeft en dit ombouwt tot een krachtige franchiseformule. Zo worden andere ondernemers (de franchisenemers) in staat gesteld om volgens dezelfde formule een eigen onderneming op te bouwen. Dit door zich te verbinden aan de formule en het opvolgen van de kaders. De franchiseorganisatie vervult op haar beurt diensten ter ondersteuning. Zo worden de franchisenemers bijvoorbeeld geholpen in de bedrijfsvoering. In ruil hiervoor betalen ze de franchisegever een vergoeding (de fee). Welke vergoedingen dat zijn en ook de hoogte ervan, is per organisatie verschillend. 

De kern van franchise is dat betrokken samenwerkingspartners er beide beter van moeten worden zodat er sprake is van een win-winsituatie. Beide partijen moeten voldoende geld kunnen verdienen. 

Wat is een franchise fsg

Neem contact op

De eerste stappen naar franchising: Jouw plan en de formule ontwikkeling 

Wat is een franchise in de context van jouw bedrijf? Wanneer je een succesvolle formule hebt en deze door middel van franchise wil laten groeien, is het belangrijk om goed in kaart te brengen wat jouw formule inhoudt. Dit betekent onder meer dat je een goed franchise businessplan moet opstellen en dat je duidelijk moet weten wat je wil bereiken met jouw franchiseformule.  

De centrale vraag bij het ontwerp van jouw franchiseformule is: Hoe ziet jouw formule eruit? Wat zijn de uitgangspunten, de franchise- en formulekenmerken, hoe ziet het dienstenpakket eruit, de fee-structuur, het profiel van de ideale franchisenemer en het verdienmodel? Daarnaast moet je als franchisegever de meest relevante afspraken vastleggen in de franchiseovereenkomst en verder de kaders uitwerken in het handboek. Vanuit onze jarenlange ervaring op dit gebied kunnen we jou helpen de juiste keuzes te maken en je wegwijs maken in de wereld van franchise. 

De uitrol en groei van je formule: Wat zijn de verwachtingen? 

Vervolgens wil je groeien met gedreven ondernemers die het gedachtegoed van de formule omarmen, de markt kennen, weten wat er lokaal speelt en vooral plezier hebben in hun werk. Deze selectie dient daarom altijd zorgvuldig te gebeuren. We stellen een profiel op van de ideale franchisenemer als leidraad in onze werving. Dit kan (bij voorkeur) een ervaren ondernemer zijn, maar ook een starter, iemand die veel expertise in jouw vakgebied bezit. Het vinden van de juiste franchisenemers en het borgen van de kwaliteit van de formule doe je door deze goed te beschrijven, over te dragen en te controleren. 

De rol van de Franchise Support Groep: we zijn jouw gids in het franchiseproces  

We kijken samen naar het concept, is het haalbaar? En vooral: Hoe gaan we deze ideeën verwoorden zodat er een sterke formule ontstaat en je op een verantwoorde wijze kunt groeien? We spreken jouw taal, kunnen goed luisteren en maken vooral de vertaalslag naar jouw (toekomstige) franchiseonderneming. Van begin tot het eind is, vanuit onze totaalaanpak, duidelijk wat we voor je doen en wat er van jou verwacht wordt in dit proces. Heb je al een franchiseonderneming? Dan is het wellicht tijd voor een evaluatie door middel van een (franchisenemers)tevredenheidsonderzoek. Op basis daarvan kan je vervolgens de formule en/of de samenwerking versterken. 

Voor de ene relatie richten we het wervings- en selectieproces in voor de juiste match, voor anderen vertalen we het gedachtegoed naar de praktijk in een leesbaar handboek en/of een contract dat iedereen begrijpt en voldoet aan de wetgeving. Voor bestaande formules voeren we weer tevredenheidsonderzoeken uit of stellen samen met de franchisegever een interne opleiding samen en zorgen onze ervaren franchisetrainers voor de uitvoering. Kortom één loket voor allerhande vragen/zaken. 

Franchiseadvies en begeleiding: Van concept tot realisatie  

Voor zowel startende als ervaren franchiseformules hebben we vanuit onze totaalaanpak begeleidingspakketten ontwikkeld om ervoor te zorgen dat je een goede start kunt maken of de formule kunt versterken. Dit is altijd op maat, met als doel om een gezonde en winstgevende onderneming te worden of te blijven.  Naast onze begeleiding, die we vanuit onze stapsgewijze totaalaanpak uitgewerkt hebben, kun je ook terecht in onze Franchise Academy, waar we (samen met onze partners) zorgen voor een inspirerend opleidingsprogramma en/of een in-company training op maat kunnen verzorgen. We spelen altijd in op de actualiteit en verzorgen interne opleidingen voor diverse formules.  

Word franchisenemer: Een reis naar zelfstandig ondernemerschap  

Franchisenemer worden is voor veel ondernemers een spannende reis. Het biedt een unieke kans om je eigen bedrijf te combineren met de kracht van een gevestigd merk en succesvol concept. Wel is het goed om vooraf goed te weten ‘Wat is een franchise? Past dat bij mij? En zo ja: welke formule en welke branche sluit dan het beste bij mij aan? Je moet je echt 100% kunnen vinden in de formule waar jij je bij aan wil sluiten. Realiseer je dat je als ondernemer zelf verantwoordelijk bent en blijft voor alle daarbij behorende risico’s en weet dat de formule niet de garantie is voor succes.  

Door grondig onderzoek te doen, kritisch te zijn, jouw vaardigheden en middelen te beoordelen, een businessplan te ontwikkelen, de financiering veilig te stellen, het franchisesysteem te omarmen en de tijd te nemen voor je besluit, kun je uiteindelijk met vertrouwen de weg naar eigenaarschap inslaan. Vanuit de Franchise Support Groep hebben wij voor jou een ‘stappenplan franchisenemer worden’ ontwikkeld om tot een afgewogen besluit te komen. 

De voordelen en uitdagingen van een franchisenemer  

Aansluiting bij een formule betekent vooral dat veel zaken voor je uit handen worden genomen, je ontzorgd wordt, zodat jij je kan concentreren op het ondernemen in jouw eigen regio. Je bespaart kosten die voor jou hoger zouden zijn als je volledig zelfstandig onderneemt. Dat biedt vele voordelen, denk aan bijvoorbeeld een groter marketingbudget of gezamenlijk inkoop. Verder stap je in het geval van een bewezen formule op ‘een rijdende trein’ maar blijf en ben je altijd zelf verantwoordelijk voor het resultaat van je onderneming.  

Een win-win relatie: Het belang van samenwerking in franchising  

Succesvol een franchise exploiteren betekent oog hebben voor interne en externe klanten en vanuit die behoefte handelen. Een win-win relatie waarbij beide partijen voldoende geld verdienen voor een gezonde bedrijfsontwikkeling is hierbij de kern. Het mooie van deze vorm van samenwerken is dat je gebruik kunt maken van de kennis en expertise die zowel de franchisegever als de franchisenemer inbrengen. De franchisegever weet dat de uitgedachte formule succes heeft, mits deze juist wordt uitgevoerd. De franchisenemer is de ‘local hero’ in zijn/haar eigen regio of vestigingsplaats en kan zich goed inleven in de klanten die daar gebruik maken van de formule. Kortom samenwerken, waarbij van elkaars kracht wordt uitgegaan, maakt dat franchiseondernemingen een goed bedrijfsresultaat kunnen halen. 

Wat is een franchise uitleg fsg

Neem contact op

Veelgestelde vragen over franchising  

Wat houdt franchising precies in? 

Franchise betekent ondernemend samenwerken. Het is geen impulsaankoop, geen wondermiddel of garantie voor succes. Het is zeker ook geen vrijblijvende verbintenis, de afspraken die je met elkaar maakt zijn bindend en hebben tot doel samen met succes te ondernemen en geld te verdienen. Dit betekent dat er een hoge mate van transparantie moet zijn in wat je van elkaar mag verwachten en wat je verplichtingen over een weer zijn. In goede en in slechte tijden.  

Hoe kan ik starten met een franchise-onderneming?  

Belangrijk is dat je weet wat ondernemerschap, de Wet Franchise en het businessmodel franchise inhoudt, weet hoe je het toepast en wat er als franchisenemer van je verwacht wordt. Onderzoek en beoordeel de formules die je geselecteerd hebt op basis van jouw wensen/eisen en financiële mogelijkheden en maak een risico-, kansenanalyse. Vervolgens ga je in gesprek met de betrokken franchisegever en stel je veel open (kritische) vragen. Maak uiteindelijk vanuit alle verkregen (precontractuele) informatie je eigen businessplan voor de formule/branche waarbij jij je thuisvoelt. 

Wat zijn de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een franchiseformule? 

Als je een aantal formules  geselecteerd hebt, verzamel dan alle relevante (precontractuele) informatie. Vraag goed door en blijf kritisch. Niet alleen wat betreft de franchiseovereenkomst, het franchise handboek en de benchmarkcijfers, maar kijk ook naar de praktijk. Praat met verschillende mensen uit de franchiseorganisatie en collega franchisenemers, om erachter te komen of jij je prettig voelt binnen de cultuur van de formule en/of afspraken worden nagekomen. Ga zeker niet alleen af op het ‘goede’ gevoel maar check of de afspraken zakelijk en professioneel goed in elkaar steken en of de cijfers het succes bevestigen. En zorg ervoor dat alle vragen zijn beantwoord en je weet wat je te wachten staat. 

Hoe ondersteunt de Franchise Support Groep nieuwe franchisegevers en -nemers?  

Bij FSG kun je terecht als je franchisenemer of franchisegever wil worden. Maar ook als je een bestaande (oudere) formule eens onder de loep wil laten nemen. Dus vanaf de vraag ‘Wat is een franchise?’ tot de vraag ‘Hoe kan ik mijn franchise optimaliseren?’ kun je bij FSG terecht. Je kunt  gebruik maken van de kennis en expertise van onze professionals. Samen met onze partners kunnen we je helpen om succesvol te zijn. We leven ons in, kijken waar je nu staat en bepalen samen waar je behoefte aan hebt. Advies op maat in elke levensfase van je formule, gericht op de toekomst. Eén loket waar je met al je franchise vragen terecht kan.  

Wat zijn de voordelen voor een franchisenemer? 

Franchise biedt een aantal voordelen. Zo zijn de franchiseformule en merknaam al opgebouwd. Je kunt dus instappen bij een formule die zijn succes al heeft bewezen. Veelal wordt de vestiging kant en klaar (turnkey) opgeleverd. De franchisegever heeft naast handboeken vaak ook draaiboeken klaarliggen waardoor de werkzaamheden zo op te pakken zijn en je weet wie wat op welk moment te doen staat. Iedere ondernemer kan dus een vliegende start maken. Daarnaast wordt ondersteuning geboden vanuit de formule op het gebied van o.a. schaalvoordelen, financiën, automatisering, marketing en inkoop en kun je veelal met al je vragen bij de organisatie terecht tijdens de start, de exploitatie als ook bij de verkoop van je vestiging.

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer

Sluiten