header nieuws

Volg onze workshop ´Starten met franchise´ op 27 april of 30 augustus

06-04-2021

starten tips

We merken dat ondernemers de afgelopen maanden druk bezig zijn geweest met het professionaliseren van hun business concept. Door de omstandigheden ontstond er tijd om over zaken na te denken en vooral ook naar de toekomst te kijken. Niets ligt immers vast en verandering is nodig om je onderneming weer een stap verder te krijgen. De vragen die wij de afgelopen weken kregen hadden vooral betrekking op het business model: “Is mijn concept geschikt om onder te brengen in een franchise?”. Niet altijd is dat het geval, als je gaat franchisen doe je de franchisenemer een belofte: “We hebben een sterke, onderscheidende formule en jij gaat daarmee succes hebben in jouw regio/vestiging”.

De sleutelvragen

Tijdens onze workshop starten met franchise, bestemd voor de franchisegever, krijgen we altijd interessante discussies. De ondernemer is overtuigd van zijn eigen concept en denkt dat hij uniek is. Door met elkaar na te denken over het business model en kritische vragen te stellen over de uniciteit en het succes van de formule komen we er soms achter dat het bedachte concept/idee niet geschikt is om uit te rollen als franchise. Als je wil gaan starten met franchise dan moet je jezelf echt de volgende vragen stellen:

  • Wat maakt mijn formule tot een SUCCES?
  • Waarin zijn wij BIJZONDER?
  • Kunnen de franchisenemer en de franchisegever GELD verdienen met deze franchise?

Wat je altijd moet bedenken is dat je uitgedachte concept kopieerbaar moet zijn en eenvoudig uit te voeren.

De franchisegever faciliteert, de franchisenemer voert de formule uit in zijn eigen regio of vestiging. Als het zo is dat er een GO is voor jouw franchiseformule dan is het belangrijk om na te denken over de invulling, franchise is NIET VRIJBLIJVEND. Op het moment dat je gaat werken met franchisenemers is er sprake van een zorgplicht, ook dit onderwerp krijgt natuurlijk de aandacht in onze workshop. Zorgplicht is niet iets waar je te licht over moet nadenken en kan veel gevolgen hebben. Het is daarom goed om jouw formule eens te pitchen tijdens onze cursus om te horen hoe anderen jouw idee waarderen.

starten tips

De uitrol

Voordat je een formule gaat uitrollen is het verstandig om alles op orde te hebben. Dit betekent dat je zaken inzichtelijk moet maken. Je concept moet succesvol kunnen worden en deze moet beschreven en uitgewerkt zijn in een handboek en franchiseovereenkomst zodat de franchisenemers jouw gedachtegoed begrijpen. Je formule moet echt van A tot Z kloppen. Zeker in het begin is het heel verleidelijk om met iedere kandidaat die aanklopt te starten, je wil immers groeien. Trap er niet in. Een zorgvuldige selectie is noodzaak en het opstellen van het ideale profiel van jouw franchisenemer is geen overbodige luxe. Heb je de juiste kandidaat te pakken? Dan zal je ook zien dat jouw rol in het bedrijf verandert, je exploiteert niet alleen je eigen vestiging/regio, er wordt zeker van je verwacht dat je de nieuwe franchisenemers optimaal begeleidt zodat zij de formule succesvol kunnen toepassen.

Volg onze workshop op 27 april of 30 augustus!

Zoals je ziet is franchise veelomvattend en komt er heel wat bij kijken als je jouw idee/concept wil omzetten naar franchise. Je kunt niet zomaar ´even´ gaan franchisen. Dit is maar een kleine greep uit de onderwerpen die wij bespreken tijdens deze workshop. De investering waard, want na afloop weet je wel of het traject om franchisegever te worden iets voor jou is en word je behoed voor een aantal valkuilen waar je heel gemakkelijk in zou kunnen stappen. Zien we jou binnenkort? Mocht je liever een individuele sessie met ons houden dan behoort dat zeker ook tot de mogelijkheden. Neem dan contact met ons op of maak een (Zoom)afspraak.

Voordat je begint met jouw franchiseorganisatie moet je natuurlijk wel weten hoe het werkt.
Tijdens deze workshop vertellen we je alles wat je moet weten als franchisegever, leggen we uit waar een succesvolle organisatie aan moet voldoen en welke valkuilen er op de loer liggen.⁣

Dit artikel delen: