header nieuws

Jouw filiaalbedrijf omzetten naar een franchise, doe het in één keer goed

29-01-2024

IStock 957058526

Filiaalbedrijven zijn bij uitstek de ondernemingen die je goed kunt omzetten naar een franchiseformule. Sterker nog, zij dragen zelfs bij aan een ‘vliegende’ start van de formule. Maar waarom zou je dat als ondernemer willen? Wat zijn de voordelen van een franchiseorganisatie boven het runnen van een filiaalbedrijf? 

Wat zijn de voordelen van een filiaalbedrijf?

Als je meerdere filialen in je beheer hebt dan weet je al hoe het is om op afstand een vestiging aan te sturen. Dankzij de filialen ben je in staat om te groeien met het bedrijf. Vaak begin je in de eigen regio met een volgend filiaal en breid je zo de werkzaamheden uit. Het voordeel van het hebben van filialen is dat je jouw klantenkring uitbreidt, greep houdt op de markt in jouw regio en het bedrijf sterker maakt. Kosten en baten zijn voor jou.

 • Groei in de regio vanuit één ondernemer.
 • Snelle besluitvorming.
 • Winnen naamsbekendheid, uitbreiden klantenkring.
 • Vergroten marktaandeel en versterken positie in de eigen regio.
 • Uitwisseling personeel. 

Als je een filiaalbedrijf hebt dan weet je ook dat het nodig is om te werken volgens een formule, vastgelegde werkprocedures en richtlijnen. Net als in een franchise is dat nodig om een vestiging op afstand te monitoren en aan te sturen. Het verschil is dat bij franchise de franchisenemer eindverantwoordelijk is voor de operationele uitvoering en bij een filiaalbedrijf de ondernemer c.q. de directie, ondanks het aanstellen van een bedrijfsleider. 

Waarom groeien door te gaan franchisen?

Door het exploiteren van meerdere filialen groeit je onderneming, maar het brengt ook extra kosten en taken met zich mee. De stap naar franchise is dan een optie. Je bedrijf groeit door het aantrekken van franchisenemers die bereid zijn te investeren in hun eigen vestiging. De interne ontwikkeling waarbij bijvoorbeeld een bedrijfsleider als franchisenemer zijn/haar vestiging overneemt is eveneens een interessante optie. Als franchisegever weet je in dat geval dat de bedrijfsleider de formule goed tot uitvoering zal brengen omdat hij/zij alle ins & outs kent en daar ervaring mee heeft. Als je zelf toe bent aan een andere manier van ondernemen, je wil groeien met het aantal vestigingen en je voor jezelf ook een andere rol ziet, dan kan franchise voor jou de gekozen weg zijn.

Het omzetten van een filiaal naar franchise is een proces dat je goed moet begeleiden. De ‘bedrijfsleider’ wordt immers ondernemer, hij/zij doet zelf de investeringen en gaat aan de slag met de formule. Dat vraagt om aanpassingen in de organisatie. Franchise is veelomvattend, maar biedt, als alles klopt en er sprake is van een winstgevend bedrijfsmodel voor zowel franchisegever als franchisenemer vele voordelen.

Lees hier meer over: Waarom groeien door te gaan franchisen?

IStock 1277113716 (1)

Wat zijn de voordelen van groei d.m.v. franchise?

 • Groei van de onderneming door het aantrekken van franchisenemers (risicospreiding en schaalvoordelen).
 • Groei mogelijk van binnenuit, eigen kweekvijver.
 • Uitbreiding in en buiten de bestaande regio.
 • Franchisenemer is 100% verantwoordelijk voor de investeringen en de exploitatie (kapitaalbesparing en risicospreiding).
 • Franchisegever levert diensten om de formule uit te dragen.
 • Ondernemersgeest, de franchisenemers zijn gedreven om van hun vestiging een succes te maken.

Wil je jouw filiaalbedrijf omzetten naar franchise dan heeft dat gevolgen voor de bedrijfsstructuur en ook voor het verdienmodel. Daarnaast dien je rekening te houden met de wet-, en regelgeving, de Wet Franchise.  Het omzetten van een filiaalbedrijf naar franchise heeft vooral gevolgen voor de franchisegever, immers de franchisenemer verwacht ondersteuning vanuit de organisatie. Je dient dan ook goed na te denken over wat wel en wat niet hoort bij de formule en de dienstverlening. Ook is het belangrijk dat je de juiste fee’s en/of vergoedingen in rekening brengt.

Vijf stappen voor omzetting:

1. De formule dient helder te zijn, duidelijk voor iedereen en rendabel. Dit betekent dat je alles goed vastlegt en documenteert in bijvoorbeeld handboeken,  werkprocedures e.a.

2. De bedrijfsvorm franchise past bij de formule en de ondernemer.

3. Inrichten van de franchiseorganisatie, doelbepaling en strategie voor de komende jaren.

4. Opzetten structuur franchiseformule (dienstverlening en verdienmodel).

5. Omzetten filiaal naar franchise en uitrol extern.

Het is belangrijk om alle processen en stappen goed en in de juiste volgorde uit te voeren zodat je goed voorbereid bent op deze omslag.

Vanuit onze ervaring kunnen we je adviseren en begeleiden in dit proces. Het is belangrijk om alle processen en stappen goed en in de juiste volgorde uit te voeren zodat je goed voorbereid bent op deze omslag. De rol van franchisegever is een andere dan die van ‘ondernemer van filialen’. Er geldt een andere verhouding en je franchisenemer wordt jouw ‘klant’. Dit betekent ook dat er eisen worden gesteld aan de dienstverlening en de ontwikkeling van de formule. Voor de groei van een bedrijf is franchise een uitgelezen kans.

Wil jij weten hoe je jouw filiaalbedrijf kunt omzetten en/of wil je weten wat de valkuilen zijn maar vooral ook wat de pijlers voor succes zijn? Neem gerust contact met ons op en/of download ons stappenplan franchisegever worden.

Maak een afspraak

Dit artikel delen: