header nieuws

Waarom groeien door te gaan franchisen?

01-06-2023

Blog Waarom groeien door te gaan franchisen 1

Groei mogelijk maken door middel van franchising is een populaire strategie voor veel (succesvolle) bedrijven. Franchising is veelomvattend, maar biedt, als alles klopt en er sprake is van een solide, winstgevend bedrijfsmodel, voor zowel franchisegever als franchisenemer, vele voordelen, waaronder:

 • Snellere expansie: Door het aantrekken van franchisenemers kun je als franchisegever nieuwe vestigingen openen zonder de kosten en beperkingen van het zelf opzetten en beheren van nieuwe filialen. Franchisenemers investeren met hun eigen kapitaal en nemen de verantwoordelijkheid voor de dagelijkse bedrijfsvoering op zich.
 • Kapitaalbesparing: In plaats van het zelf financieren van nieuwe locaties, kun je ervoor kiezen om de investerings-, en operationele kosten door franchisenemers te laten dragen. Dit vermindert de financiële last voor de organisatie en maakt het mogelijk om groei te realiseren zonder alle kapitaalinvesteringen zelf te moeten doen.
 • Risicospreiding: Met franchising wordt het risico van het exploiteren van nieuwe vestigingen gedeeld met de franchisenemers. Ze zijn gemotiveerd om succesvol te zijn omdat ze direct profiteren van de winst die ze genereren. Als gevolg hiervan kan de organisatie de risico’s van ondernemen spreiden.
 • Schaalvoordelen: Het gebruik van franchise stelt je als franchisegever in staat om schaalvoordelen te realiseren. Met een groter aantal vestigingen kun je profiteren van inkoopkracht, lagere kosten per eenheid, efficiëntere operaties en mogelijk zelfs meer invloed in de markt. Dit kan leiden tot hogere winstmarges en een betere concurrentiepositie.
 • Ondernemersgeest en motivatie: Franchisenemers zijn ondernemers die gemotiveerd zijn en enthousiast over de formule. Ze hebben een persoonlijk belang bij het succes van hun vestiging en zullen hard werken om de gestelde doelen te bereiken. 
 • Lokale betrokkenheid: Franchisenemers zijn de lokale ondernemers die bekend zijn met de eigen markt, de cultuur en de consumentenbehoeften. Door franchisenemers in te schakelen, kan je profiteren van hun lokale kennis en betrokkenheid. Dat trekt de business aan!

Kortom: groeien door middel van franchise is een strategie die je als franchisegever de mogelijkheid biedt om professioneel uit te breiden, risico's te spreiden en gebruik te maken van de lokale kennis, inzet en betrokkenheid van franchisenemers. Uiteraard is het goed om ook de valkuilen onder ogen te zien, zoals je kunt lezen in ons eerder blog, “waar gaat het mis?” en door ons stappenplan franchisegever worden te downloaden of geheel vrijblijvend, een afspraak te maken om eens samen met ons te sparren over jouw groeimogelijkheden.

Maak een afspraak

Blog Waarom groeien door te gaan franchisen 2

Waarom je vooral franchisenemer moet willen worden?

Als je een eigen onderneming wil combineren met de kracht van een bewezen succesvol concept, dan kan franchising, jouw businessmodel zijn. Kanttekening hierbij is wel dat je als franchisenemer niet de “volledige vrijheid” van het ongebonden ondernemerschap hebt, maar daarentegen wel van vele voordelen gebruik kunt maken, zoals:

 • Bewezen bedrijfsmodel: Franchisegevers bieden een bewezen bedrijfsmodel met een succesvol trackrecord. Dit vermindert het ondernemersrisico in vergelijking met het opzetten van een geheel nieuw eigen bedrijf.
 • Ondersteuning en begeleiding: Franchisegevers bieden veelal uitgebreide ondersteuning en begeleiding aan franchisenemers. Dit kan bijvoorbeeld training en coaching omvatten, operationele-, en/of marketingondersteuning en een gevestigd netwerk van leveranciers en/of partners. Dit kan een waardevol voordeel zijn, omdat je als franchisenemer gebruik kan maken van de kennis en expertise van de franchisegever.
 • Merkwaarde en naamsbekendheid: Als franchisenemer kun je profiteren van een sterk merk en een gevestigde naamsbekendheid. Dit kan zorgen voor een snellere groei en een groter klantenbestand.
 • Schaalvoordelen: Als franchisenemer kun je profiteren van alle schaalvoordelen van een grotere organisatie. Dit kan betrekking hebben op bijvoorbeeld inkoopkracht, marketingcampagnes of operationele efficiëntie, waardoor je sneller kan groeien dan wanneer je een nieuw bedrijf vanaf nul zou moeten opbouwen. Je stapt in een “rijdende trein”
 • Risicovermindering: Hoewel ondernemen altijd risico's met zich meebrengt, kan het starten van een franchise enige risicovermindering bieden. Het feit dat het bedrijfsmodel al succesvol is gebleken, er veel zaken voor je uit handen worden genomen en dat er ondersteuning beschikbaar is, kan de kans op mislukking verminderen. En bedenk ….. franchise kan voor een “betere nachtrust” zorgen.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle succesvolle ondernemers voor franchise kiezen. Sommigen geven er de voorkeur aan om hun eigen bedrijf vanaf nul op te bouwen en volledige controle te hebben over alle aspecten ervan. Het is uiteindelijk een persoonlijke keuze die afhangt van de specifieke omstandigheden, doelen en voorkeuren van elke individuele ondernemer. Franchise is een bewuste strategische keuze en vergt een goede voorbereiding.

Wil je meer weten over wat franchisen voor jou kan betekenen? Download ons stappenplan franchisenemer worden, geef ons een belletje of maak een afspraak als je met ons wil brainstormen. 

Maak een afspraak

Dit artikel delen: