header nieuws

Waarom je vooral niet moet gaan franchisen!

20-04-2023

Waarom je vooral niet moet gaan franchisen!

Er zijn mensen die denken dat franchisen een ‘easy way of making money’ is. Dat is het vooral in het begin niet! Voor je zover bent dat je een goede franchiseformule hebt uitgezet, er meerdere vestigingen zijn geopend die succesvol zijn en jij als franchisegever ook geld gaat verdienen, komt er heel wat bij kijken. Franchise is veel omvattend, alles moet kloppen. Goed dus om je vooraf te laten informeren over de mogelijkheden, de valkuilen en de kansen voor jouw bedrijf.  Overigens geldt dit ook voor iedereen die franchisenemer wil worden en een mooie start wil maken als ondernemer. Ook dan geldt dat je zeker moet weten dat deze vorm van samenwerking bij jou past. Je hebt er niets aan als je binnen een jaar erachter komt dat deze samenwerking niets voor jou blijkt te zijn.

Jouw bedrijf is nog niet toe aan het omzetten naar een franchiseformule als:

  • Je nog geen track record hebt, oftewel je kunt niet aantonen dat je onderneming al geruime tijd financieel gezond is en voldoende winst maakt. Is dit wel het geval dan is het natuurlijk de overweging waard om een groei door te maken.
  • Je nog geen helder concept hebt met werkprocessen die kopieerbaar zijn. Niet verkeerd om hier ook al over na te denken, we kunnen je daarbij helpen om het op papier te zetten. Niet alleen een goede voorbereiding op de door jou verwachte groei maar zeker al zinvol om de kwaliteit in je huidige onderneming te verbeteren.
  • Je niet uniek bent, je hebt je sporen verdiend maar er zijn al veel ‘kapers’ op de kust die hetzelfde doen. Denk na waar jij echt uniek in bent, wil je overleven in de franchisewereld dan is middelmatigheid niet genoeg. Samen kunnen we op zoek gaan naar jouw ‘Unique Selling Point’, dat gaan we uitbreiden en versterken.
  • Je geen geduld hebt, het opzetten van een franchiseformule, of het omzetten van een onderneming naar franchise kost tijd en vereist een gedegen aanpak. Tijd die het waard is om in te investeren om het fundament op te zetten. Bedenk ook dat je vooraf moet investeren (geld en tijd) om later succesvol te zijn. Hoe beter je voorbereiding hoe groter de kans op succes. Onze ervaring is dat we minimaal 6 maanden nodig hebben om samen met jou de formule te professionaliseren.
  • Jezelf nog onmisbaar bent op de eigen werkvloer. Immers als je franchisenemers hebt zal je daar tijd in moeten steken om hen goed te begeleiden, jouw rol als ondernemer verandert en we zullen je erbij helpen om dat goed op te pakken.

Denk jij erover om een franchiseformule op te zetten? Kijk dan samen met ons waar jouw kansen liggen en download ons stappenplan franchisegever worden of maak, geheel vrijblijvend, een afspraak om eens samen te sparren over jouw opties en mogelijkheden. 

Waarom je vooral geen franchisenemer moet willen worden?

Daar is eigenlijk maar één antwoord op, als jij je niet kan of wil aanpassen aan de afspraken en/of de kaders die een franchiseformule heeft opgesteld. Als je denkt het zelf beter te kunnen dan de formule ga daar dan vooral zelf mee aan de slag. Het succes van franchise valt of staat met name door  ‘commitment’ en uniformiteit. Daardoor is een formule sterk! Je maakt gebruik van bewezen successen op het gebied van bijvoorbeeld dienstverlening, opleiding, automatisering, marketing of inkoop. Dat biedt voordelen, maar het betekent ook dat je mee moet met de ‘massa’. Is er een keer een actie waar jij niet achter staat dan kun je niet zeggen “nu doe ik niet mee”. Je gaat voor het hele pakket en niet alleen voor ‘de krenten uit de pap’. Wil je meer weten over wat franchisen voor jou kan betekenen? Download ons stappenplan franchisenemer worden, geef ons een belletje of maak een afspraak als je met ons wil brainstormen. 

Dit artikel delen: